Safety first: Veiligheid op de bouwplaats - Concreeto, klopt
Concreeto
Menu

NEN 4400-1 & NBBU CAO audit

10/10

Safety first: Veiligheid op de bouwplaats

Blog delen
Veiligheid op de bouwplaats - safety first

Concreeto

Vragen?

+31(0)10 720 72 00

info@concreeto.nl

Bij Concreeto weten we dat de bouwplaats een dynamische plek is. Zware machines, hoge steigers en harde werkers. Maar dit brengt ook risico’s met zich mee. Daarom staat bij ons veiligheid altijd op nummer één. In deze blog vertellen we je over de belangrijkste regels die gelden op de bouwplaats. Zo zorgen we ervoor dat iedereen aan het einde van de dag veilig naar huis gaat! 

 

1. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) zijn geen modekeuze 

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende: je persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Die gele helm is misschien niet je eerste keuze voor een avondje uit, maar op de bouwplaats is het je beste vriend omdat deze zorgt voor veiligheid. Daarnaast draag je veiligheidsschoenen met stalen neuzen, gehoorbescherming en een veiligheidsbril. Zo ben je beschermd tegen vallende objecten, scherpe materialen en harde geluiden. 

2. Veiligheidsregels op de bouwplaats 

Op elke bouwplaats gelden regels om ongelukken te voorkomen. Denk aan het duidelijk aangeven van gevaren, zoals het afzetten van gevaarlijke zones en het plaatsen van waarschuwingsborden. Maar ook specifieke instructies voor het bedienen van machines, het opslaan en vervoeren van materiaal en hoe om te gaan met noodsituaties. Daarnaast loopt er op de bouwplaats ook altijd een veiligheidsinspecteur rond die een oogje in het zeil houdt.  

3. Goede communicatie 

Op de bouwplaats gebeurt er veel tegelijk. Daarom is het belangrijk om goed met elkaar te communiceren. Werk je met machines? Zorg dat iedereen weet wat er gebeurt. Loop je in een drukke zone? Geef een seintje. Vaak is er op een bouwplaats veel geluid. Gelukkig is schreeuwen niet nodig. Gebruik handgebaren of portofoons voor duidelijke communicatie. 

4. Veilig werken op hoogte 

Op een bouwplaats kan het zijn dat je de hoogte in moet. Wanneer je een steiger of ladder op gaat, is het belangrijk om ook daar veilig te werken. Werk je op een hoogte van meer dan 2,5 meter? Dan is valbeveiliging verplicht. Denk hierbij aan hekwerken, vangnetten of een veiligheidsharnas. Zo ben je beschermd en voorkomen we ongelukken. 

5. Check, check, dubbelcheck 

Last but not least: controleer altijd je gereedschap en machines voordat je ze gebruikt. Een defecte boormachine of een versleten kabel kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Dus voordat je aan de slag gaat, check of alles naar behoren werkt. Klopt er iets niet? Meld het dan meteen. Liever nu een korte pauze voor reparatie dan straks een lange pauze in het ziekenhuis. 

Veiligheid op nummer één 

Bij Concreeto vinden we veilig werken niet zomaar een regel, maar een mindset. Of je nu werkt op een klein project of een grote bouwplaats, je veiligheid staat altijd voorop. Volg de regels, draag je beschermingsmiddelen en gebruik je gezonde verstand! 

Wil je meer weten over veilig werken in de bouw of ben je op zoek naar een toffe baan in de bouwsector? Neem gerust contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat je goed voorbereid aan de slag kunt! 

Andere Relevante blogs.

Peter, 39 jaar

Concreeto heeft de baan gevonden die echt bij mij past.

thuis bij concreeto

Huisvesting Arbeidsmigranten door Concreeto

Concreeto verzorgd huisvesting binnen de strikte normen van het SNF keurmerk. Ons personeel geven we graag een “thuis” gevoel zodat ze iedere dag met plezier gaan werken. Datzelfde gevoel geven we ook graag aan de omgeving waar ze wonen. Merkt u op enig moment dat dit gevoel er niet of niet voldoende is, neem contact met ons op.

CONCREETO
Hoogstraat 32 A
3011 PR Rotterdam

010 – 7200720

info@contreeto.nl