Wat is er nodig voor een baan in de bouw? - Concreeto, klopt
Concreeto
Menu

NEN 4400-1 & NBBU CAO audit

10/10

Wat is er nodig voor een baan in de bouw?

Blog delen
bouw

Concreeto

Vragen?

+31(0)10 720 72 00

info@concreeto.nl

Ben jij geïnteresseerd in een baan in de bouw? In dit artikel vertellen we je alles over de sector zelf, de mogelijke banen en de competenties / vereisten die bij die banen komen kijken!

De bouwsector biedt een flinke hoeveelheid banen, waar uiteenlopende vaardigheden voor worden gevraagd. De bouw is allang niet meer de sector die je van vroeger kent – of waar je misschien een voorstelling van hebt. Tegenwoordig wordt er in de bouw heel effectief en efficiënt gewerkt. Ook wordt er veel rekening gehouden met veilig werken. De mensen in de bouw werken vaak in razend tempo naar kwalitatief hoogwaardige resultaten.

 

De bouwsector in een notendop

Je kunt de bouwsector tegenwoordig wel een beetje vergelijken met een geoliede machine. In vrijwel elke tak van de bouw werken veel verschillende partijen met elkaar samen. Het perfect plannen van bouwprojecten is bijna een topsport. Iedereen die eraan meewerkt levert op het juiste moment en op de beste manier zijn of haar specifieke bijdrage aan het grotere geheel. Het is een precies werkje, maar als een plan dan daadwerkelijk wordt omgetoverd in een woon-, winkel- of werkobject, is dat fantastisch om te zien.

Of het nu gaat om een groot stuk winderig terrein waar onkruid en zwerfvuil op de zanderige grond wordt aangepakt of om een bestaande locatie die van top tot teen nieuw leven wordt ingeblazen, de bijdragen van de mensen in de bouw kunnen we goed gebruiken.

In de bouwsector worden steeds meer slimme automatiseringen en duurzame materialen gebruikt, maar er zal altijd handwerk nodig zijn. Mensen blijven nodig en zullen in de bouw het verschil maken, zowel nu als in de toekomst!

 

Werken in de bouw

In de bouwsector is het werk vrijwel altijd fysiek, maar de vele ontwikkelingen van de huidige tijd zorgen er wel voor dat je geen werk boven je capaciteit zult hoeven doen. Wel blijft het intensief werk, waarbij je behoorlijk vuil kunt worden.

Werken in de bouw kun je leren door het vooral te doen. Je zal vroeg moeten kunnen opstaan, tegen een stootje moeten kunnen, je handen uit je mouwen durven steken en tegen verschillende weersomstandigheden moeten kunnen, maar niet voor alle banen in de bouw is een specifieke opleiding vereist. Een flink doorzettingsvermogen en de wil om samen te werken zijn daarnaast ook behoorlijk handig.

 

Een verplicht veiligheidscertificaat

Om te kunnen werken in de bouw heb je altijd een veiligheidscertificaat nodig, een zogenaamd VCA. Iedereen op de bouwplaats moet op de hoogte zijn van de gemaakte veiligheidsvoorschriften. Omdat werken in de bouw fysiek belastend is en het gevaarlijk werk kan zijn, is er veel aandacht voor veilig werken. Onoplettendheid kan in de bouw al snel een ernstig ongeluk opleveren. Juist daarom is het hebben van een VCA erg belangrijk.

 

Veiligheidsvoorschriften per locatie

Naast het verplichte VCA hebben veel bouwlocaties eigen veiligheidsvoorschriften met bijbehorende instructiefilms. Een goede zaak, want wat moet je doen als er ineens een alarm afgaat omdat er mogelijk iets gevaarlijks gebeurt op het terrein? De maatregelen zijn vaak erg streng en overtreding van de huisregels wordt ook niet geaccepteerd. Dat klinkt misschien streng en niet leuk, maar door deze voorschriften is het aantal ongelukken op bouwlocaties de afgelopen jaren sterk gedaald.

 

Werken in de bouw via Concreeto

Bij Concreeto zijn we op dit moment op zoek naar een aantal specifieke professionals. Sommige van deze functies zijn te doen zonder enige ervaring, maar ze vereisen altijd de juiste mentaliteit. Andere functies vragen naast die mentaliteit ook wel enige jaren ervaring of een specifieke opleiding / specifiek certificaat. Ben je benieuwd naar alle vacatures die wij hebben openstaan? Klik dan hier om alle bouw vacatures te bekijken!

Wil jij graag in de bouw aan de slag, maar heb je nog geen VCA certificaat? Geen probleem! Wij helpen je graag aan jouw droombaan. Neem vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Andere Relevante blogs.

Peter, 39 jaar

Concreeto heeft de baan gevonden die echt bij mij past.

thuis bij concreeto

Huisvesting Arbeidsmigranten door Concreeto

Concreeto verzorgd huisvesting binnen de strikte normen van het SNF keurmerk. Ons personeel geven we graag een “thuis” gevoel zodat ze iedere dag met plezier gaan werken. Datzelfde gevoel geven we ook graag aan de omgeving waar ze wonen. Merkt u op enig moment dat dit gevoel er niet of niet voldoende is, neem contact met ons op.

CONCREETO
Hoogstraat 32 A
3011 PR Rotterdam

010 – 7200720

info@contreeto.nl