Wat is er nodig voor een baan in de reiniging? - Concreeto, klopt
Concreeto
Menu

NEN 4400-1 & NBBU CAO audit

10/10

Wat is er nodig voor een baan in de reiniging?

Blog delen
reiniging

Concreeto

Vragen?

+31(0)10 720 72 00

info@concreeto.nl

In de schoonmaakbranche is er een flinke hoeveelheid banen beschikbaar. En dat is best logisch; dit werk blijft altijd nodig. De sector reiniging is op te delen in twee richtingen: de reguliere schoonmaak, waarbij je kunt werken in winkels, kantoren, zorginstellingen, sportverenigingen en scholen en de industriële reiniging. In dit artikel vertellen we je alles over beide sectoren én wat je nodig hebt voor een baan in de schoonmaak of reiniging!

 

De schoonmaakbranche in een notendop

Het werk in de schoonmaak kan door zowel mannen als vrouwen worden uitgevoerd. Hun werk en inzet vormt een belangrijke schakel in onze beschaafde wereld. Want waar zouden we zijn zonder deze professionals? Stel je voor dat vuilnis niet wordt opgehaald of dat er dagenlang zwerfvuil in het winkelcentrum ligt waar jij je boodschappen altijd doet. Niet echt een fijne gedachte, toch?

De werkzaamheden in de schoonmaak worden dagelijks verricht – en dat vinden we allemaal eigenlijk heel vanzelfsprekend. Een schone leefomgeving zorgt voor een veiliger gevoel en vormt uiteraard een verhoging van de tevredenheid over je eigen leefomgeving. Belangrijk werk dus!

 

Reguliere schoonmaak

Wat zou jij ervan vinden als je in het ziekenhuis komt te liggen en daar niet op de juiste manier wordt schoongemaakt? Of dat de zorginstelling waar je grootmoeder zit niet wordt schoongehouden? Overal zijn schoonmakers dagelijks hard bezig om de gezondheid en het werkcomfort op peil te houden – en vaak buiten het zicht om.

En verdient een kind geen schone speel- en/of leerplek in zijn leven? Juist kinderen zien de wereld als een grote speeltuin en zijn erg onderzoekend. Voor hun ontwikkeling en het gemoed van de ouders is het van belang dat zij veilig en vrijuit op kunnen groeien.

En denk ook eens aan vakanties: wil je in een vies bed slapen wanneer je een hotel of appartement hebt geboekt voor jouw vakantie? Kortom: schoonmaken is eigenlijk zo gek nog niet. Het is een noodzakelijk onderdeel van onze samenleving. En daar mogen we best trots op zijn. Mijn respect hebben schoonmakers in ieder geval!

 

De industriële reiniging

Naast deze verschillende takken van topsport is er ook nog het industrieel reinigen. Dit is ook een essentiële taak in onze wereld. Deze schoonmakers vormen de smeerolie tussen de consument en de productie. Als Industrieel reiniger kun je overal werken: in de haven, de petrochemie en de voedings- of levensmiddelenindustrie.

Industrieel reinigers vormen een belangrijke rol in het schoon en veilig produceren van voedsel en meer. De grootschalige productie van bijvoorbeeld ijzer, brandstoffen en uiteenlopende goederen leveren veel alledaagse producten waar we niet meer zonder kunnen. Maar bij de productie komt ook veel vuil kijken. Wat denk je dat er gebeurt met bijvoorbeeld de kwaliteit van olijfolie of boter als de machines niet schoon worden gehouden? Industrieel reinigers staan klaar voor elke uitdaging en klaren iedere klus. Ze doen steeds weer ander werk en bewaken de veiligheid op de werkvloeren.

Industrieel reinigers zijn onmisbaar in het vak en hebben een topsportmentaliteit. Mouwen opstropen en gaan! En zeg de sportschool maar gedag, want aan lichaamsbeweging geen gebrek!

 

Voor wie is dit werk geschikt?

In de schoonmaakbranche is veel mogelijk. Wel kun je rekenen op werk buiten de reguliere kantooruren. Vaak wordt er gewerkt in de vroege ochtend, als schoolkinderen, kantoorpersoneel en het winkelende publiek nog liggen te slapen. Ook in de middag wordt er vaak nog gewerkt: als de werkdag erop zit, zijn veel schoonmakers nog aan de slag.

Afhankelijk van de vacature is het mogelijk om zowel fulltime als parttime te werken. Daarom wordt het vaak ook gezien als de ideale bijbaan. Ook voor moeders met jonge kinderen, die iets willen doen als de kinderen op school zijn, zijn er functies die passen binnen de tijd.

Industrieel reinigers werken daarentegen vaak het klokje rond. Het werk start vaak heel vroeg, maar het kan ook zijn dat je pas in de avond begint en de volgende ochtend weer thuiskomt. Uiteraard kan dit worden afgestemd op jouw wensen, maar een flexibele mindset is zeker gewenst.

Schoonmakers en reinigers zijn heel verschillende mensen: de een is een vlotte prater en schuwt het contact met anderen niet, terwijl de ander liever in alle rust werkt en weinig contact met anderen wil. Wel staat vast dat het werk in de schoonmaak en reiniging fysiek is. We kijken natuurlijk altijd naar een individu, bewaken de Arbo richtlijnen en houden allemaal optimaal oog voor veiligheid.

 

Opleidingseisen voor werk in de schoonmaak of reiniging

Voor de meeste vacatures zijn er lang niet altijd zware ervarings- of opleidingseisen. Wel heb je het juiste karakter nodig. Je houdt je graag aan afspraken die worden gemaakt. Als je om 7 uur mag beginnen, sta je er. Je werkt volgens de ontwikkelde procedures. Weet je hoe iets sneller of beter kan? Denk dan met het werk mee en bespreek dit met je leidinggevende. Als schoonmaker of reiniger ga je altijd voor het gewenste resultaat.

Het schoonmaak- of reinigingsvak is goed te leren terwijl je aan de slag gaat. Voor industrieel reinigers is er vaak wel een zogenaamde VCA-verplichting. Dit heeft te maken met de omgeving waar je in gaat werken: binnen een petrochemische omgeving moet je goed op de hoogte zijn van de geldende veiligheidsvoorschriften.

 

Veiligheidsvoorschriften en een VCA

Binnen de industriële reiniging is veel aandacht voor veilig werken. Onoplettendheid kan een ernstig ongeluk opleveren, daarom is het hebben van een VCA heel belangrijk. Heb je geen VCA, maar wil je dit certificaat wel graag behalen? Neem dan vooral contact met ons op, we helpen je graag verder.

 

Naast het verplichte VCA gelden er per locatie vaak eigen veiligheidsvoorschriften. Deze kun je leren door instructiefilms te kijken. Ben je de Nederlandse taal niet (volledig) machtig? Dan zijn er vaak ook instructies in andere talen beschikbaar, zoals Engels of Duits! De maatregelen zijn vaak streng, maar juist door deze maatregelen is het aantal ongelukken op industriële locaties de afgelopen jaren sterk gedaald.

Werken in de schoonmaak of reiniging via Concreeto

Bij Concreeto hebben we op dit moment een aantal mooie vacatures open staan in de schoonmaak en de reiniging. Sommige van deze functies zijn te doen zonder enige ervaring, maar ze vereisen natuurlijk wel altijd de juiste mentaliteit.

 

Er zijn ook bedrijven in deze branche die interne opleidingen aanbieden. Wil je hiervoor in aanmerking komen? Neem dan contact op met onze recruiter! En neem vooral een kijkje op onze vacaturepagina om alle openstaande vacatures in de schoonmaak of reiniging te bekijken!

Andere Relevante blogs.

Peter, 39 jaar

Concreeto heeft de baan gevonden die echt bij mij past.

thuis bij concreeto

Huisvesting Arbeidsmigranten door Concreeto

Concreeto verzorgd huisvesting binnen de strikte normen van het SNF keurmerk. Ons personeel geven we graag een “thuis” gevoel zodat ze iedere dag met plezier gaan werken. Datzelfde gevoel geven we ook graag aan de omgeving waar ze wonen. Merkt u op enig moment dat dit gevoel er niet of niet voldoende is, neem contact met ons op.

CONCREETO
Hoogstraat 32 A
3011 PR Rotterdam

010 – 7200720

info@contreeto.nl