De techniek biedt een flinke hoeveelheid banen, waar uiteenlopende vaardigheden voor worden gevraagd. Ben jij geïnteresseerd in een baan in de techniek? In dit artikel vertellen we je alles over wat daarbij komt kijken!
DE OPLEIDING VOOR EEN BAAN IN DE TECHNIEK
De meeste mensen in de techniek beginnen zich al op vroege leeftijd op een bepaald onderdeel te scholen. Vaak wordt er op de middelbare school al een (technisch) vakgebied gekozen, waarna de scholier zich inschrijft voor een specifieke opleiding. Het kan ook zo zijn dat jonge mensen meelopen met een vriend of familielid voor kleine klusjes, waardoor ze als het ware in het vak rollen. Dit wordt vrijwel altijd in een zogenaamde BBL stagevorm gedaan. Je leert dan 4 dagen per week de kneepjes van het vak.
Heb jij geen technische opleiding, maar wil je wel graag in de techniek aan de slag? Er zijn ook bedrijven die interne opleidingen aanbieden. Als je hiervoor in aanmerking wil komen, neem je gewoon even contact op met onze recruiter.
DE TECHNIEK SECTOR IN EEN NOTENDOP
De techniek sector is onwijs breed. Zo kun je aan de slag als loodgieter, servicemonteur, CV lasser of meer. Elk vakgebied heeft zo zijn eigen specialistische vakkennis, maar ook weer verschillen tussen de functies. Een lasser kan bijvoorbeeld aan de slag op een bouwplaats, in de industrie of in de scheepsbouw. En had je weleens van een Mig lasser, een Tig lasser of ijzerwerker gehoord?
Ook het vak van monteur is onwijs breed. Een monteur zal bijvoorbeeld niet alleen moeten laten zien dat hij een eindbaas is in zijn vakgebied, maar zal ook dit moeten communiceren met opdrachtgevers, zijn team, leveranciers en andere mensen. Monteurs moeten hun werk nauwkeurig en binnen een bepaalde tijd opleveren.
In de techniek moet je zelfstandig kunnen werken. Vaak word je gevraagd om zelf beslissingen te nemen. Als je voor een bedrijf werkt, ben je het visitekaartje van de werkgever. Service staat bij jou hoog in het vaandel. En zeg nu zelf; wat is er leuker dan dat mensen de volgende keer weer om jou en alleen jou vragen?
Waar je ook werkt in de techniek; je bent altijd voor de oplossing van een uitdaging gekomen. Dat maakt jouw werk uitdagend en zinnig tegelijk. Soms sta je in weer en wind ergens hoog op een fabriek te werken en soms sta je lekker in een woonkamer iemand anders blij te maken.
Werken in de techniek tegenwoordig is wel een beetje vergelijken met een geoliede machine. In vrijwel elke tak werken veel verschillende partijen met elkaar samen. Het perfect plannen van grotere projecten is bijna een topsport. Iedereen die eraan meewerkt levert op het juiste moment en op de beste manier zijn of haar specifieke bijdrage aan het grotere geheel. Het is een precies werkje, maar als een plan dan daadwerkelijk wordt omgetoverd in resultaat is dat fantastisch om te zien!
WERKEN IN DE TECHNIEK
In de techniek is het werk vrijwel altijd fysiek, maar de vele ontwikkelingen van de huidige tijd zorgen er wel voor dat je geen werk boven je capaciteit zult hoeven doen. Wel blijft het intensief werk, waarbij je behoorlijk vuil kunt worden.
Werken in deze branche kun je leren door het vooral te doen. Je zult vroeg moeten kunnen opstaan, tegen een stootje moeten kunnen, je handen uit je mouwen durven steken en tegen verschillende weersomstandigheden moeten kunnen. Een flink doorzettingsvermogen en de wil om samen te werken zijn daarnaast ook behoorlijk handig.
EEN VERPLICHT VEILIGHEIDSCERTIFICAAT
Om te kunnen werken in de techniek heb je altijd een veiligheidscertificaat nodig, een zogenaamd VCA. Je moet op de hoogte zijn van veiligheidsvoorschriften. Werken in de techniek is vaak fysiek belastend. Het werk kan soms ook gevaarlijk zijn, waardoor er veel aandacht is voor veilig werken. Daarom is het hebben van een VCA erg belangrijk. En niet alleen jij, maar ook je collega’s weten dit. Zo zorg je er samen voor dat werken in de techniek zo veilig mogelijk is en blijft!
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN PER LOCATIE
Naast het verplichte VCA hebben veel werklocaties eigen veiligheidsvoorschriften met bijbehorende instructiefilms. Een goede zaak, want wat moet je doen als er ineens een alarm afgaat omdat er mogelijk iets gevaarlijks gebeurt op het terrein? De maatregelen zijn vaak erg streng en overtreding van de huisregels wordt ook niet geaccepteerd. Dat klinkt misschien wat minder leuk, maar door deze voorschriften is het aantal ongelukken op deze locaties de afgelopen jaren sterk gedaald.
Er zijn zelfs bedrijven die deze instructies in het Engels of Duits geven, zodat je de training eventueel ook in een andere taal succesvol kunt doorlopen. Als je aan de slag gaat bij kleinere bedrijven of bij mensen thuis, is het altijd zaak om je te houden aan de veiligheidsinstructies die je kent uit je VCA-opleiding.
WERKEN IN DE TECHNIEK VIA CONCREETO
Bij Concreeto zijn we op dit moment op zoek naar een aantal specifieke professionals. De functies in de techniek vragen zoals aangegeven vaak een gerichte opleiding, werkervaring en / of certificaten. Ben je benieuwd naar alle vacatures die wij open hebben staan? Klik dan hier om alle vacatures in de techniek te bekijken!
Wil je graag aan de slag in de technische sector, maar heb je nog geen VCA certificaat? Geen probleem, wij helpen je graag aan jouw droombaan. Neem vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.