Wat is er nodig voor een baan in de logistiek? - Concreeto, klopt
Concreeto
Menu

NEN 4400-1 & NBBU CAO audit

10/10

Wat is er nodig voor een baan in de logistiek?

Blog delen
logistiek

Concreeto

Vragen?

+31(0)10 720 72 00

info@concreeto.nl

Logistiek is een branche waarin veel werk gevonden kan worden. Van C-chauffeur, CE-chauffeur of bedrijfswagenmonteur tot beladers en magazijnmedewerkers – het is een brede beroepsgroep. Daarnaast heb je bij veel vacatures in de logistiek niet veel kennis nodig van het vak. Vaak is het juist heel gunstig om zonder directe ervaring in een bedrijf te gaan starten. Vaak gaat het namelijk om functies waarin je het moet hebben van motivatie, inzet, zorgvuldigheid en de wil om je mouwen op te stropen.

De bedrijven waarbij je kunt werken zijn heel divers. Soms zijn ze klein en gezellig en moet je van alles kunnen, maar vaak gaat het om grote bedrijven, waar men groot denkt en de technologie je in staat stelt om ongelooflijk (veel) werk te doen. En wat voor werk dat ook is, op jouw inzet wordt gerekend. Iedere schakel in het proces is essentieel voor de levering van goederen. Over belangrijk werk gesproken! In dit artikel nemen we je mee in de dynamische en veelzijdige wereld van de logistiek.

 

LOGISTIEK… WE KUNNEN NIET MEER ZONDER

In onze moderne wereld willen we alles goed en snel geleverd krijgen. We krijgen een idee in ons hoofd en gaan op onze computer of smartphone snel naar de juiste website of app. Daar zoeken we wat we willen en klikken een aantal voorkeuren aan. Zodra de bestelling is geplaatst, gaat de logistieke machine lopen. Vandaag besteld, is immers morgen geleverd. Het zware werk kan dus beginnen, maar niet voor de consument. Hij of zij hoeft alleen te wachten op hetgeen in gang is gezet. En hoe fijn is het dan als het pakketje de volgende dag netjes bij jou geleverd wordt – goed ingepakt en beschermd tegen weer en wind?

Om dit alles voor elkaar te krijgen wordt er elke dag hard gewerkt. Het is dan ook niet gek dat er in de logistieke branche een flinke hoeveelheid banen is. Met onze huidige welvaart is de logistiek niet meer weg te denken. Het zorgt voor de bevoorrading van werkelijk alles. We maken er elke dag gebruik van en vinden het de normaalste zaak van de wereld. Binnen de logistiek zijn er uiteenlopende vaardigheden nodig – voor elk werk iets anders. Waar je ook staat in de lijn van productie tot aan de bezorging bij de klant, iedere plek in de schakel is van belang. Het proces moet dan ook soepel verlopen en perfect op elkaar afgestemd zijn.

 

EN DAN IS ER OOK NOG HET VERVOER / TRANSPORT…

Vervoer / transport is een belangrijk onderdeel binnen de logistiek. In de warehousing, petrochemie en productie is het werken met een heftruck en / of reachtruck een absolute must. Je kunt ook denken aan transport / koeriers en uiteraard de wat zwaardere varianten hierop. Uiteraard zullen spullen vervoerd moeten worden naar de (eind)gebruiker.

Om te kunnen rijden met een heftruck heb je een geldig certificaat nodig. Vaak heb je ook een VCA nodig. De precieze benodigde certificaten hangen af van de werkomgeving. Werken in een magazijn is immers anders dan werken in de industrie. Als koerier is een geldig rijbewijs en aantoonbare rijervaring vaak voldoende om een waardevolle kracht te zijn. Chauffeurs in allerlei vormen en maten van vervoer hebben vaak rijbewijs C of CE nodig, code 95 en eventueel specifieke extra bewijzen, bijvoorbeeld voor transport van chemicaliën.

 

DE WERELD VAN DE LOGISTIEK IS ONWIJS BREED

De logistiek omvat al het werk in de volledige lijn van productie tot eindgebruiker, van opslagplaatsen tot winkels, bedrijven of particulieren. Je kunt werken in de opslagplaats, maar natuurlijk ook als chauffeur of koerier. Bij elke baan horen andere verantwoordelijkheden. Als medewerker in de opslagplaats werk je bijvoorbeeld veel met een heftruck en ben je bezig het voorbereiden van bestellingen, maar als chauffeur / koerier heb je te maken met inladen, controleren en natuurlijk rijden.

Eén ding is zeker: al het werk in de logistieke branche gaat gepaard met goede afspraken. Het halen van die afspraken is onwijs belangrijk – als er ergens in de lijn iets misgaat, betekent dat vertraging voor de andere onderdelen uit de lijn. Je moet dus wel tegen een bepaalde druk kunnen.

En wat denk je van de vuilniswagen en hun beladers? Ook dat hoort bij de logistieke sector! Onwijs belangrijk werk, maar je moet niet vies zijn van een beetje vuil. Toch is het vaak heel leuk werk met weinig gedoe aan je hoofd. Lekker de boel opruimen en met je team de schouders eronder zetten!

 

VOOR WIE IS WERKEN IN DE LOGISTIEK GESCHIKT?

Wil jij graag een bijdrage leveren aan een groter geheel? Ben je je bewust van het belang van jouw (al dan niet kleine) onderdeel en het feit dat het succes afhangt van jouw inzet? Stroop jij graag je mouwen op, houd jij je aan afspraken en ben je nauwkeurig? Dan is werken in de logistiek echt iets voor jou. Als je goed kunt omgaan met instructies en/of werkbrieven, pakbonnen, orderkaarten en andere documenten, je houdt aan de tijd en voorzichtig maar doelbewust kunt werken, ben jij de professional die de logistiek nodig heeft!

Denken in oplossingen is een belangrijke competentie voor werken in de logistiek. Daarnaast moet je open staan voor nieuwe methoden die jouw werkwijze kunnen verbeteren. Ook is het werk in de logistiek vaak werk in teamverband. Je moet het dus leuk vinden om met mensen om te gaan.

Werken in de logistiek is vaak belastend werk. Daarnaast kan het soms gevaarlijk zijn. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan veilig werken. Veel werklocaties hebben eigen veiligheidsvoorschriften, die je leert kennen door middel van instructiefilms. Dit is vaak onderdeel van je inwerktraject. Heb jij een VCA certificaat? Dan zou je zomaar eens heel snel aan de slag kunnen in de logistiek! En heb je een rijbewijs C of CE in je bezit? Dat vergroot je kansen alleen maar meer!

 

WERKEN IN DE LOGISTIEK VIA CONCREETO

Bij Concreeto zijn we op dit moment op zoek naar een aantal specifieke professionals. We zoeken bijvoorbeeld C-chauffeurs, CE-chauffeurs en bedrijfswagenmonteurs. Sommige van de functies zijn te doen zonder enige ervaring, andere vereisen een gerichte opleiding, werkervaring en/of certificaten. Beschik jij hier niet over? Geen nood. Er zijn ook genoeg bedrijven binnen de logistiek die interne opleidingen aanbieden! Wil jij hiervoor in aanmerking komen? Neem dan vooral contact op met onze recruiter!

Benieuwd naar alle logistieke vacatures die wij open hebben staan? Hier vind je ze!

Andere Relevante blogs.

Peter, 39 jaar

Concreeto heeft de baan gevonden die echt bij mij past.

thuis bij concreeto

Huisvesting Arbeidsmigranten door Concreeto

Concreeto verzorgd huisvesting binnen de strikte normen van het SNF keurmerk. Ons personeel geven we graag een “thuis” gevoel zodat ze iedere dag met plezier gaan werken. Datzelfde gevoel geven we ook graag aan de omgeving waar ze wonen. Merkt u op enig moment dat dit gevoel er niet of niet voldoende is, neem contact met ons op.

CONCREETO
Hoogstraat 32 A
3011 PR Rotterdam

010 – 7200720

info@contreeto.nl