CAO; alles wat je erover moet weten - Concreeto, klopt
Concreeto
Menu

NEN 4400-1 & NBBU CAO audit

10/10

CAO; alles wat je erover moet weten

Blog delen
CAO

Concreeto

Vragen?

+31(0)10 720 72 00

info@concreeto.nl

Je ziet het in bijna al onze vacatures staan: ‘salaris conform cao’. Waarschijnlijk hoor je de term ‘cao’ wel vaker voorbij komen, bijvoorbeeld op de werkvloer of op het nieuws. Maar wat betekent dit eigenlijk precies? En waarom is het belangrijk voor jou als werknemer? We vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten!

WAT IS HET?

Een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) is een schriftelijke overeenkomst tussen werkgever en werknemers. In deze overeenkomst staan afspraken over arbeidsvoorwaarden. Die afspraken kunnen bijvoorbeeld gaan over loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, proeftijd, opzegtermijn of pensioen. Deze afspraken gelden voor een grote groep werknemers binnen een bepaalde bedrijfstak of bedrijf. Deze afspraken worden vaak gemaakt door werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties (vakbonden). Een vakbond is een organisatie die de individuele en collectieve belangen van aangesloten werknemers behartigt.

ARBEIDSOVEREENKOMST

Met je werkgever sluit je ook een arbeidsovereenkomst. De afspraken die in deze overeenkomst worden gemaakt, gelden alleen voor jou als werknemer, dus niet voor de hele groep. Een cao geldt ter aanvulling op je individuele arbeidsovereenkomst en bepaalt voor het grootste deel je arbeidsvoorwaarden. De afspraken die hierin gemaakt zijn, gaan altijd voor de arbeidsvoorwaarden.

CAO VS. WET

Over arbeidsvoorwaarden bestaan ook allerlei wetten. De afspraken in een cao zijn vaak gunstiger dan de afspraken in de wet. Zo wordt er hierin vaak een hoger loon afgesproken dan het minimumloon, of meer vakantiedagen dan het wettelijke minimum. Ook staan er afspraken in die niet in de wetten staan, bijvoorbeeld over de mogelijkheden om een opleiding te volgen. Als er een cao is, geldt deze in plaats van de wet.

DE VERSCHILLENDE SOORTEN

Er zijn twee verschillende soorten: de bedrijfstak-cao en de ondernemings-cao. Grote en middelgrote bedrijven hebben vaak hun eigen afspraken, deze staan in de ondernemings-cao. Die van de  bedrijfstak geldt voor alle bedrijven en werknemers in een branche, zoals de schoonmaakbranche of de bouwbranche. In Nederland zijn ongeveer 200 verschillende bedrijfstakken met elk hun eigen afspraken. Deze afspraken worden gemaakt door branche- en vakorganisaties.

WAAROM IS HET BELANGRIJK?

Het zorgt ervoor dat alles op de arbeidsmarkt goed geregeld is. Zowel werkgevers als werknemers weten waar ze aan toe zijn en verplichten elkaar om afspraken na te komen. Dit voorkomt conflicten.

Zonder cao heb je als werknemer minimale bescherming van de wet. Met krijg je vaak meer vakantiedagen, regelmatig een loonsverhoging, toeslag voor overwerk of doorbetaling bij ziekte. Ook regelt het vaak je pensioen. Het heeft dus meer voordelen dan alleende wet!

WAAR VIND JE DIE VAN JOU?

Bij Concreeto heb je altijd te maken met de cao voor uitzendkrachten van De Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU). Hierin staan afspraken over bijvoorbeeld vakantiedagen. Het kan zo zijn dat daarnaast voor jou nog andere afspraken gelden als uitzendkracht bij Concreeto. Bij de inlener (het bedrijf waar je werkt) heb je dan te maken met een bedrijfstak-cao. Aan de hand hiervan wordt bijvoorbeeld je uurloon bepaald. Wil je weten onder welke cao(‘s) jij valt en welke afspraken hierin zijn vastgelegd? Je Concreeto contactpersoon helpt je graag!

Andere Relevante blogs.

Peter, 39 jaar

Concreeto heeft de baan gevonden die echt bij mij past.

thuis bij concreeto

Huisvesting Arbeidsmigranten door Concreeto

Concreeto verzorgd huisvesting binnen de strikte normen van het SNF keurmerk. Ons personeel geven we graag een “thuis” gevoel zodat ze iedere dag met plezier gaan werken. Datzelfde gevoel geven we ook graag aan de omgeving waar ze wonen. Merkt u op enig moment dat dit gevoel er niet of niet voldoende is, neem contact met ons op.

CONCREETO
Hoogstraat 32 A
3011 PR Rotterdam

010 – 7200720

info@contreeto.nl