Met Concreeto GO tegen jeugdwerkloosheid - Concreeto, klopt
Concreeto
Menu

NEN 4400-1 & NBBU CAO audit

10/10

Met Concreeto GO tegen jeugdwerkloosheid

Blog delen
Concreeto GO

Concreeto

Vragen?

+31(0)10 720 72 00

info@concreeto.nl

In 2019 lanceerden wij Concreeto GO: een initiatief waarmee we Rotterdamse jongeren betere kansen op de arbeidsmarkt willen bieden. Volgens de Rotterdamse Rekenkamer schoot de gemeente namelijk tekort bij het aanpakken van jeugdwerkloosheid. Reden genoeg om aan de slag te gaan en jongeren te laten zien dat onze mooie stad genoeg te bieden heeft! Maar hoe staat het nu eigenlijk met de jeugdwerkloosheid, na de coronacrisis? Wij zochten het uit.

TIJDENS CORONACRISIS MEER WERKLOOSHEID ONDER JONGEREN DAN ONDER VOLWASSENEN

Het aantal werklozen in Rotterdam lag in 2019 hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat bleek vooral uit het rapport ‘Werk aan de winkel’, dat begin 2019 uitgebracht werd door de Rotterdamse Rekenkamer. De gemeente bleek slechts een op de tien Rotterdamse werklozen met succes te begeleiden naar een baan óf scholing. Veel jongeren weten bijvoorbeeld niet dat de gemeente hulp kan bieden. Ook zijn veel jongeren ervan overtuigd dat ze niet goed geholpen zullen worden. Van de jongeren die wél gaan en geholpen worden, haakt een groot deel na een tijdje weer af. Pittige materie om onder ogen te komen, vinden wij bij Concreeto.

De werkloosheid onder jongeren was al groter dan de algemene werkloosheid. De coronacrisis heeft hier nog een schepje bovenop gedaan. In februari 2020 was 6.3% van de jongeren werkloos, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In augustus 2020 was dit zelfs opgelopen tot 11% van de jongeren. Onder de rest van de (beroeps)bevolking was de werkloosheid in augustus 2020 4.6%. Onder jongeren was dit dus fors meer.

HEBBEN JONGEREN SOWIESO MINDER KANSEN?

De laatste tijd wordt er veel gezegd en gesproken over de kansen voor jongeren. Hebben zij sowieso al niet minder kansen op de arbeidsmarkt? Door de invoering van het leenstelsel starten jongeren vaak al met een hoge studieschuld. Daarnaast zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren flink gestegen, waardoor jongeren niet altijd meer een koophuis kunnen krijgen. Tel daar de hoge werkloosheid door de coronacrisis bij op en de vraag over de kansen voor jongeren komt al snel naar boven.

Langdurige werkloosheid, bijvoorbeeld door de afgelopen crisistijd, kan wel degelijk effect hebben op het latere leven. Uit onderzoek van Elsevier en de Universiteit van Bristol blijkt bijvoorbeeld dat jongeren die langere tijd zonder werk hebben gezeten, later 14 tot 21% minder verdienen. Het kabinet heeft, om dit te voorkomen, bijna 350 miljoen euro uitgetrokken om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Een goede zaak, vinden wij. Maar is het genoeg?

TIJD VOOR ACTIE!

Bij Concreeto zijn we ervan overtuigd dat de jeugdwerkloosheid kan worden verminderd als iedereen zich daarvoor inzet. Ons initiatief Concreeto GO kan hier al sterk bij helpen, maar ook andere bedrijven kunnen helpen! Het aanbieden van stages of ervaringsplekken kan al een goede eerste stap zijn. Bij Concreeto hebben we alles in huis om de kandidaat te begeleiden tijdens het traject. Van begeleiding van een jobcoach tot hulp bij motivatie en discipline. Samen zorgen we ervoor dat jongeren uit Rotterdam (en omgeving) de kansen krijgen die zij verdienen. Want echt: onze havenstad heeft zó veel te bieden.

Wil jij meehelpen bij de bestrijding van jeugdwerkloosheid? Neem dan contact op met Concreeto. We helpen je graag verder, zodat we straks gezamenlijk de jeugd verder kunnen helpen!

Andere Relevante blogs.

Peter, 39 jaar

Concreeto heeft de baan gevonden die echt bij mij past.

thuis bij concreeto

Huisvesting Arbeidsmigranten door Concreeto

Concreeto verzorgd huisvesting binnen de strikte normen van het SNF keurmerk. Ons personeel geven we graag een “thuis” gevoel zodat ze iedere dag met plezier gaan werken. Datzelfde gevoel geven we ook graag aan de omgeving waar ze wonen. Merkt u op enig moment dat dit gevoel er niet of niet voldoende is, neem contact met ons op.

CONCREETO
Hoogstraat 32 A
3011 PR Rotterdam

010 – 7200720

info@contreeto.nl