Alles over een VVL-certificaat - Concreeto, klopt
Concreeto
Menu

NEN 4400-1 & NBBU CAO audit

10/10

Alles over een VVL-certificaat

Blog delen
vvl-certificaat

Concreeto

Vragen?

+31(0)10 720 72 00

info@concreeto.nl

Collega’s in de bouw en industrie krijgen vaak te maken met het verplaatsen van goederen. Denk hierbij aan het hijsen, takelen of aanslaan van materialen. Zwaar of licht, hoog of laag: veiligheid staat bij ons uitzendbureau en onze opdrachtgevers voorop. Daarom is een VVL-certificaat voor veel uitzendkrachten verplicht. Maar waar staat VVL precies voor? Of hoe krijg je dit papier op zak? In deze blog beantwoorden we vragen over het VVL-certificaat. 

Wat is een VVL-certificaat?

VVL staat voor het Veilig Verplaatsen van Lasten. Een VVL-certificaat is een diploma, waarmee jij laat zien dat je vakkundig en veilig goederen kunt aanslaan en verplaatsen. Dit certificaat is 5 jaar geldig.

Wat kun je met een VVL-certificaat?

Met dit certificaat kun jij werken in de bouw, industrie of op een scheepswerf als rigger, kraanmachinist of hijsbegeleider. Maar ook in andere functies krijg je te maken het aanslaan en verplaatsen van goederen en gereedschap op een veilige manier. Met een certificaat kun je met verschillende hijsgereedschappen overweg, weet je aan welke regels deze materialen moeten voldoen en communiceer je duidelijk met je collega’s. Zo beperken we samen het aantal (hijs)ongevallen. Naast een VVL-certificaat kun je in de bouw of industrie je VVL-H halen (Veilig Verplaatsen van Lasten met Handhijsgereedschap) of het BVL-certificaat (Begeleiden Van Lasten). 

Hoe oud moet je zijn voor een VVL-certificaat?

De minimum leeftijd voor het behalen van je VVL-certificaat is 18 jaar. Ben je jonger? Het is mogelijk je VVL vanaf 16 jaar te behalen, als je al een startkwalificatie op zak hebt. 

Hoe haal je een VVL-certificaat?

Je haalt een VVL-certificaat door het volgen van een cursus en kunt dit certificaat al in 1 dag halen. In deze cursus leer je de theorie die belangrijk is in jouw werk. Je leert hoeveel gewicht bepaalde hijskranen aankunnen, hoe je dit gewicht veilig hoort te verdelen en met welke gevaren en risico’s je rekening moet houden. Ook oefen je met communicatie, arm- en handgebaren en het werken met een hijsplan. Aan het einde van de cursus doe je theorie- en praktijkexamen. Dan kun jij goederen veilig aanslaan en verplaatsen!

Is het moeilijk om een VVL-certificaat te halen? 

Hoe moeilijk het behalen van een VVL-certificaat is verschilt per persoon. De opleiding bestaat uit theorie en praktijk. Sommigen kunnen goed leren, maar vinden een het besturen van hijsgereedschappen zonder ervaring moeilijk. Anderen pakken dit gedeelte snel op, maar moeten natuurlijk net zo goed slagen voor het theoriegedeelte van de cursus. 

Wat kost een VVL-certificaat?

Hoe prijs van een VVL-cursus hangt af van waar jij de cursus precies volgt. Zo zijn de kosten voor een beginner hoger, dan voor iemand die een herhalingscursus volgt. Bij Concreeto helpen we je graag met deze kosten. Samen met je toekomstige werkgever kijken we naar wat jij nodig hebt voor jouw droombaan.

Aan de slag bij Concreeto

Heb jij een toffe vacature gezien, maar nog geen VVL-certificaat? Geen probleem! Wij helpen je met liefde aan jouw droombaan, bijvoorbeeld als hijsbegeleider of rigger. Neem vooral contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Kom langs op ons kantoor in Rotterdam of bel naar 010-7200720

Andere Relevante blogs.

Peter, 39 jaar

Concreeto heeft de baan gevonden die echt bij mij past.

thuis bij concreeto

Huisvesting Arbeidsmigranten door Concreeto

Concreeto verzorgd huisvesting binnen de strikte normen van het SNF keurmerk. Ons personeel geven we graag een “thuis” gevoel zodat ze iedere dag met plezier gaan werken. Datzelfde gevoel geven we ook graag aan de omgeving waar ze wonen. Merkt u op enig moment dat dit gevoel er niet of niet voldoende is, neem contact met ons op.

CONCREETO
Hoogstraat 32 A
3011 PR Rotterdam

010 – 7200720

info@contreeto.nl