Alles over verlofdagen - Concreeto, klopt
Concreeto
Menu

NEN 4400-1 & NBBU CAO audit

10/10

Alles over verlofdagen

Blog delen
verlof

Concreeto

Vragen?

+31(0)10 720 72 00

info@concreeto.nl

Als je een dag vrij wilt of een vakantie boekt moet je deze dagen bij je werkgever aanvragen. Maar wat zijn verlofdagen precies? Hoeveel heb je er? En waar kun je ze voor gebruiken? Het antwoord op al deze vragen vind je hier. 

Wat is verlof?

Verlof is een dag of periode dat je afwezig bent op werk. Vakantie valt ook onder verlof. De termen verlofdagen en vakantiedagen worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn niet exact hetzelfde. Dit heeft te maken met het verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke verlofdagen. 

Wettelijke en bovenwettelijk verlof

Wettelijk verlofdagen zijn vrije dagen waar jij volgens de wet recht op hebt. Iedereen die in Nederland werkt, dus ook uitzendkrachten, hebben een aantal verlofdagen op basis van hun contracturen. Vaak worden deze wettelijke verlofdagen als vakantiedagen ingezet. 

Bovenwettelijke verlofdagen zijn extra vrije dagen waar jij als werknemer of uitzendkracht recht op hebt. Dit type verlof wordt ook wel bijzonder of buitengewoon verlof genoemd. Bijzonder verlof is niet in de wet vastgelegd, maar in jouw arbeidscontract of in de cao (de bedrijfsregels) van het bedrijf waar jij in dienst bent. Voorbeelden van bijzonder, bovenwettelijk verlof zijn:

  • een huwelijk, begrafenis of andere gebeurtenis in jouw familie;
  • een afspraak bij de dokter of tandarts;
  • een verhuizing.

Hoe vraag ik verlof aan?

Stel, jij moet naar de dokter of wilt graag graag op vakantie. Dan moet je deze dagen op tijd vrij vragen. Als uitzendkracht bij Concreeto moet je dit zowel aan ons laten weten, als aan het bedrijf waar jij voor aan de slag bent. 

Het is belangrijk dat jouw aanvraag zwart op wit staat. Daarom is vrij vragen via de telefoon niet zo handig. Natuurlijk kun je wél altijd jouw contactpersoon bellen om te overleggen.

  • Ga je op vakantie? Vraag jouw vrije dagen uiterlijk 2 weken van tevoren schriftelijk aan via de urenregistratie of via e-mail (info@concreeto.nl).
  • Heb je een andere reden voor een vrije dag? Vraag dit uiterlijk 1 week van tevoren schriftelijk aan via de urenregistratie of via e-mail (info@concreeto.nl).

Eerlijk is eerlijk, een dagje extra vrij zijn willen we allemaal wel eens. Maar we moeten streng zijn. Verlof zonder schriftelijk akkoord is verlof zonder toestemming. In dit geval worden salarisbetalingen per direct stopgezet. Duidelijk communiceren is dus heel belangrijk. 

Let op: Verlof opnemen is niet hetzelfde als je ziekmelden. Ben je ziek? Dan moet je dit in het algemeen uiterlijk 30 minuten voordat je wordt opgehaald door de chauffeur of voordat je verwacht wordt op je werk doorgeven. Ook moet je dit aan jouw Concreeto contactpersoon laten weten. Specifieke regels en afspraken voor jouw baan vind je in je contract. Neem bij vragen contact met ons op. 

Krijg ik verlofdagen doorbetaald?

De verlofdagen waar jij wettelijk of volgens jouw contract recht op hebt worden doorbetaald. Vaak bouw je als uitzendkracht verlof- of vakantiedagen op met jouw gewerkte uren. Heb je genoeg opgebouwd? Dan krijg je jouw vrije dagen dus doorbetaald. Zo niet, dan niet. 

Heb je nog een brandende vraag over vrije dagen of verlof? Neem dan contact met ons op! Concreeto helpt jou graag verder.

Andere Relevante blogs.

Peter, 39 jaar

Concreeto heeft de baan gevonden die echt bij mij past.

thuis bij concreeto

Huisvesting Arbeidsmigranten door Concreeto

Concreeto verzorgd huisvesting binnen de strikte normen van het SNF keurmerk. Ons personeel geven we graag een “thuis” gevoel zodat ze iedere dag met plezier gaan werken. Datzelfde gevoel geven we ook graag aan de omgeving waar ze wonen. Merkt u op enig moment dat dit gevoel er niet of niet voldoende is, neem contact met ons op.

CONCREETO
Hoogstraat 32 A
3011 PR Rotterdam

010 – 7200720

info@contreeto.nl