Hoe ga je om met discriminatie op de arbeidsmarkt? - Concreeto, klopt
Concreeto
Menu

NEN 4400-1 & NBBU CAO audit

10/10

Hoe ga je om met discriminatie op de arbeidsmarkt?

Blog delen
discriminatie

Concreeto

Vragen?

+31(0)10 720 72 00

info@concreeto.nl

Een gat in je cv, te oud of buitenlandse wortels? Discriminatie op de arbeidsmarkt kom helaas nog steeds voor. Soms herken je dit direct. Terwijl het in andere situaties een stuk subtieler gebeurt. Hoe herken je indirecte discriminatie? En hoe ga je hier als uitzendkracht mee om? Wij vertellen het je in deze blog.

Wat is discriminatie op de werkvloer?

Discriminatie is het anders behandelen, achterstellen of uitsluiten van mensen op basis van (persoonlijke) kenmerken. Deze kenmerken zijn bijvoorbeeld je geslacht, nationaliteit of leeftijd. Jouw werkgever mag je daarnaast ook niet zomaar anders behandelen op basis van het aantal uren dat je maakt of je soort contract. In Nederland is discriminatie verboden. Dit is onder andere vastgelegd in de Grondwet. 

Hoe herken je indirecte discriminatie?

Bij directe discriminatie is het duidelijk dat iemand anders wordt behandeld op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht of geloof. Indirecte discriminatie gebeurt een stuk subtieler en komt vooral voor bij het werving- en selectieproces. Zo vragen bedrijven bijvoorbeeld niet naar een witte man, maar om een sterke kandidaat die de Nederlandse taal perfect beheerst. Of er wordt in de vacature benadrukt dat je komt te werken in een team met alleen maar mannen. 

Een goede reden voor onderscheid 

Niet in alle gevallen is er ook echt sprake van discriminatie. Sommige bedrijven hebben een juiste verklaring voor hun eisen. Voor een functie als kabeltrekker is het bijvoorbeeld logisch dat ze een kandidaat zoeken met spierballen. En als voorman is het wel zo handig dat je dezelfde taal als je team spreekt. In dit soort gevallen is het geen indirecte discriminatie, maar wordt er gewoon gezocht naar de beste kandidaat. 

Hoe ga je ER MEE om?

Maken jouw collega’s regelmatig grappen of opmerkingen over je geaardheid? Of verdien jij als vrouw minder dan je mannelijke collega’s? Schrijf deze gebeurtenissen op en ga erover in gesprek met je werkgever of vertrouwenspersoon. Zij zijn verplicht om hier iets te doen tegen. Bij Concreeto bieden we je sowieso een vaste contactpersoon, die altijd voor je klaar staat. 

Als uitzendbureau doen wij ons best om altijd objectief op zoek te gaan naar de perfecte kandidaat. Bij Concreeto behandelen we iedereen zonder vooroordelen en helpen jou aan je droombaan! 

Andere Relevante blogs.

Peter, 39 jaar

Concreeto heeft de baan gevonden die echt bij mij past.

thuis bij concreeto

Huisvesting Arbeidsmigranten door Concreeto

Concreeto verzorgd huisvesting binnen de strikte normen van het SNF keurmerk. Ons personeel geven we graag een “thuis” gevoel zodat ze iedere dag met plezier gaan werken. Datzelfde gevoel geven we ook graag aan de omgeving waar ze wonen. Merkt u op enig moment dat dit gevoel er niet of niet voldoende is, neem contact met ons op.

CONCREETO
Hoogstraat 32 A
3011 PR Rotterdam

010 – 7200720

info@contreeto.nl