Omgaan met seksuele intimidatie op de werkvloer - Concreeto, klopt
Concreeto
Menu

NEN 4400-1 & NBBU CAO audit

10/10

Omgaan met seksuele intimidatie op de werkvloer

Blog delen
seksuele intimidatie

Concreeto

Vragen?

+31(0)10 720 72 00

info@concreeto.nl

Vervelende grappen, ongepaste vragen of ongewenste aanrakingen. Seksuele intimidatie bestaat in allerlei vormen. Het is een probleem dat helaas nog steeds voorkomt op de werkvloer. In deze blog leggen we je uit wat het precies is, hoe je het herkent en hoe je ermee omgaat.

WAT IS SEKSUELE INTIMIDATIE

Bij seksuele intimidatie valt iemand je op een seksuele manier lastig terwijl je dit niet wilt. Dit kan bijvoorbeeld door een collega, je baas of klanten gebeuren. Voorbeelden hiervan zijn ongepaste opmerkingen maken, aanrakingen die je niet wilt of dreigen met nare gevolgen als je niet doet wat een ander wilt. De grens tussen ‘een grapje’ en ‘te ver gaan’ is soms lastig te definiëren. Onthoud dat je altijd zelf bepaalt waar de grens ligt tussen gewenst en ongewenst. 

 

HOE HERKEN JE SEKSUELE INTIMIDATIE

Er bestaan verschillende vormen van seksuele intimidatie. De bekendste vorm is fysiek. Hierbij gaat het om ongewenste aanrakingen zoals strelen, knijpen, zoenen of meer. Een andere vorm is verbaal. Dit gebeurt als iemand rare dingen zegt over seks of opmerkingen maakt over je lichaam. Ook het sturen van seksueel getinte berichtjes of het stellen van intieme vragen vallen in deze categorie. De laatste vorm is nonverbaal. Dit is bijvoorbeeld het maken van seksueel getinte gebaren, het laten zien van rare afbeeldingen of knipogen. Bij alle vormen geldt nog steeds, het is seksuele intimidatie wanneer jij het als ongewenst ervaart. 

 

HOE GA JE OM MET SEKSUELE INTIMIDATIE

Wanneer je seksuele intimidatie op de werkvloer ziet of ervaart, is het belangrijk om actie te ondernemen. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen:

  1. Praat erover. Spreek je uit wanneer het gebeurt. Zoek iemand op wie je vertrouwt, zoals een collega, je baas of je contactpersoon bij Concreeto. Vertel wat er is gebeurt en hoe je je voelt.
  2. Schrijf het op. Schrijf op wat er precies is gebeurd en wanneer dit was. Wanneer je eventueel een klacht wilt indienen, kan deze informatie je helpen.
  3. Maak een melding. Lukt het je niet om zelf het probleem op te lossen, bekijk dan de klachtenregeling van jouw organisatie. Vaak is er binnen de organisatie waar je werkt een klachtencommissie waar je terecht kunt. Daarnaast kan je altijd bij je contactpersoon bij Concreeto terecht. Samen gaan we op zoek naar de juiste oplossing.

 

Bij Concreeto doen wij ons uiterste best om ervoor te zorgen dat je elke dag met plezier naar een veilige werkomgeving gaat. Heb je last van seksuele intimidatie of zie je dat het bij jou op de werkvloer gebeurt? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Andere Relevante blogs.

Peter, 39 jaar

Concreeto heeft de baan gevonden die echt bij mij past.

thuis bij concreeto

Huisvesting Arbeidsmigranten door Concreeto

Concreeto verzorgd huisvesting binnen de strikte normen van het SNF keurmerk. Ons personeel geven we graag een “thuis” gevoel zodat ze iedere dag met plezier gaan werken. Datzelfde gevoel geven we ook graag aan de omgeving waar ze wonen. Merkt u op enig moment dat dit gevoel er niet of niet voldoende is, neem contact met ons op.

CONCREETO
Hoogstraat 32 A
3011 PR Rotterdam

010 – 7200720

info@contreeto.nl